
Birçok köy halkının şehre göç ettiğini vurgulayan Yücel, “Bugün 4 yüze, 400 bin nüfus olan şehrinde 1985 Kayseri’sinden artık 2 yüz bin, kırsalda 1 milyon 2 yüz bin şehir merkezinde nüfusumuz var. Bunlarla ilgili tedbirleri siz almadınız biz size hatırlatıyoruz. Eğer bu köylerden göç böylesine hızla devam edecek olur ise bu sene yurtdışından ithal ettiğiniz et ve tarım ürünleri önümüzdeki yıl iki katına çıkacak. Bu yılın içerisinde vatandaş tarlasını sürüyor, ekecek tereddüdünü yaşıyor veya sulayamayacağını bize ifade ediyor. Bu vatandaşların sessiz çığlıklarının ben sesi olup size söylüyorum sayın başkanlar. Siz çıkan bu yasayı acilen hayata geçirmek s-zorundasınız. Siz geçirmezseniz sizin bu kararlarınız yüzünden sadece sizler değil bizlerde aç kalacağız bizlerde ithal etmek zorunda kalacağız. Bunu bir kez daha bugün tekrar ediyoruz, bir buçuk yıldır söylediğimiz konunun bugün bir tekrarını yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘EKİM YAPSAK SÜTÜ 1 LİRAYA, EKMEĞİ 50 KURUŞA ALIRIZ’
Tarımla geçimini sağlayan çiftçi Hasan Çoban, çiftlik işini oğluna devrettiğinden bahsederek; “oğlum şimdi 7 yüz bin lira para alıyor bu işten. Ancak masrafı çıktıktan sonra zarar ediyor. Mazot önceden 10 lira ile gidip geliyordum şimdi 50 lira oldu. Bundan dolayı tarım yapamıyorum, motorun deposunu 2 bin lirayla dolduramıyorum. Tarlaya gidip on dönüm sürüyorum geliyorum bitiyor. Ondan ne çıkacakta ne kar edeceğim. Gübrenin fiyatı almış başını gitmiş, su ve elektrik fiyatları belli. Ahırda mal var, günlük 10 ton su içiyor su parasının altından kalkamıyoruz. Biz mağduruz, büyüklerimizin bir çare bulmasını bekliyoruz” dedi.
Çiftçi Rafet Köroğlu ise, “Türkiye'miz için şu an her şey güzel gidiyor sanılıyor ama aslında öyle değil. Her şey traktörün, çiftçinin elinde. Bugün 1 litre sütü 45-50 liraya alıyoruz. Ekmeğe 2,5 lira veriyoruz. Hepsi çiftçinin elinde olan bir şey, aslında milletvekillerimiz bu işlerden anlasa bizi görse bu sıkıntılar yaşanmaz. Herkes aç, Türkiye'deki boş araziyi değerlendirsek, ekim yapsak sütü 1 liraya, ekmeği 50 kuruşa alırız” ifadelerini kullandı.
‘GELECEK GÖRMEDİĞİM İÇİN HAYVANCILIĞI BIRAKACAĞIM’
Besicilik işiyle uğraşan İcabi Yeşilyurt ise, yaptığı işte gelecek görmediğini vurgulayarak, “Tarlaların boş olmasının zararını gelecek sene göreceğiz. Kayseri’de buğday eken kesim %10’a düşmüştür. Biz bayramda samanı 2 bin liraya alacağız. Hayvancılığı bitirmek için her şey yapılıyor, su ve mazot fiyatları ortada. Ben zaten ineklerimi kestirmiştim. Şu anda da hayvancılık yapmayı düşünmüyorum. Köy halkının ve Türkiye’nin kalkınması, çiftçinin desteklenmesine bağlı. Ama maalesef şu an yem ve saman fiyatlarından dolayı daha kötü duruma gideceğimizi düşünüyorum. İnşallah iyi yerlere geliriz ama ben artık pek geleceğini görmediğim için ben hayvancılığı bırakacağım” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: