Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 19 Ekim 2019 tarihinde yayınlanan VUK Genel Tebliği’ne göre, yıllık ciro farkı gözetmeksizin, halihazırda e-fatura uygulamasını kullanan tüm işletmelere, 1 Ocak 2020 tarihine kadar e-arşiv uygulamasına geçme zorunluluğu getirildi.
Türkiye’de e-fatura kullanan şirketlerin yalnızca yüzde 38’i e-arşiv kullanırken bu düzenlemeyle birlikte, e-fatura ve e-arşiv kullanıcı sayısı eşitlenerek e-dönüşüm uygulamalarında önemli bir etap geride bırakılacak. Düzenleme ayrıca e-irsaliye zorunluluğunu da beraberinde getirirken 64 bin mükellef kağıt irsaliye kesmeyi bırakacak ve e-irsaliye uygulamasıyla Gelir İdaresi Başkanlığı mal hareketlerini de takip edebilecek.
Son 7 yılda 19 milyar fatura dijitalleşti
E-dönüşüm ürünleri işletmeler için operasyonel kolaylık sağlamasının yanı sıra kağıt tasarrufuyla dikkat çekiyor. 2017 ve 2018 yıllarında 360 milyon e-fatura, 2 milyar 485 milyon e-arşiv fatura (satıcı nüshası) düzenlendi. Alıcı nüshalarıyla birlikte son iki yılda 4 milyar 945 milyon adet elektronik faturanın düzenlendiği ve alındığı belirlendi. E-fatura uygulamasının başlatıldığı 2011 yılından bu yana ise elektronik fatura sayısı 19 milyara ulaştı.
Yorumlar
Kalan Karakter: