Atık İthalatına Yönelik Yanıtlar
İYİ Parti’nin sorularına cevap veren Çopuroğlu, Türkiye’nin, Avrupa’dan "çöp değil, atık" ithal ettiğini söyledi. Çopuroğlu, Türkiye’nin dünyanın en büyük plastik üreticilerinden biri olduğunu belirterek, “Türkiye, Avrupa’dan atık ithal etmiyor, bu atıkları işleyip tekrar Avrupa’ya ihraç ediyor. Yıllık 11 milyon ton plastik üreten ülkemiz, sanayicilerinin ürettiğinin yarısını ihraç ediyor” dedi.
Zararlı Kimyasallar ve Ağır Metaller Konusunda Net Cevap
Çopuroğlu, İYİ Parti’nin, Türkiye’ye ithal edilen atıklarda zararlı kimyasallar ve ağır metaller bulunduğuna yönelik iddialarına da yanıt verdi. Çopuroğlu, geri kazanımı mümkün olmayan ve sağlığa zararlı atıkların ithalatının yasak olduğunu belirterek, “Türkiye’ye imha edilmesi gereken plastikler getirilmiyor. Zaten böyle bir şey mümkün değil. Bu atıkların çevreye zarar vermemesi için gerekli denetimler titizlikle yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.
"Motat" Sistemi ile Denetimler Arttı
Türkiye'nin atık ithalatı ve geri dönüşüm sürecine dair alınan önlemlerden de bahseden Çopuroğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kurulan “Motat” sistemini örnek gösterdi. Çopuroğlu, bu sistemin ithal edilen atıkların, gümrükten tesise ulaşana kadar her aşamasının denetlendiğini ve çevresel etkilerin en aza indirilmesine yönelik çalışmaları sağladığını belirtti.
Atık, Türkiye İçin Değerli Bir Kaynak
Türkiye’nin plastik atık ithalatına dair eleştirilerin doğru olmadığını ifade eden Çopuroğlu, “Atık bizim için değerli bir hammaddedir. Dünya geri dönüşüm konusunda rekabet halindeyken, bu atıkları ülkemize ithal etmek, sanayicilerimize hammade sağlamak, plastik üretiminde daha verimli ve çevre dostu bir sistem kurmamıza yardımcı olmaktadır” dedi.
Sıfır Atık Projesine Destek
Çopuroğlu, Türkiye'nin geleceği için büyük önem taşıyan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan “Sıfır Atık” projesine de tam destek verdi. “Sıfır Atık” projesinin çevreyi korumada ve kaynakları verimli kullanmada büyük bir adım olduğunu belirten Çopuroğlu, “Siyaset gözetmeksizin bu projeye destek olmalıyız. Çünkü bu, hepimizin, ülkemizin geleceğiyle ilgili bir konu” dedi.
Sanayiciler İçin Teşvik ve Yatırım Çağrısı
AK Parti Kayseri Milletvekili, Türkiye’deki sanayicilerin plastik atık ithalatını işleyerek büyük bir katma değer yarattığını belirtti. Sanayicilerin, ithal ettikleri atıkları işleyerek yurt dışına daha yüksek fiyatlarla sattığını ifade eden Çopuroğlu, “Türkiye, plastik çöplüğüne dönüşüyor gibi bir algı yaratılmamalı. Sanayicilerimizin yaptığı yatırımlar ve geri dönüşüm süreçleri ile ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanmaktadır” diye konuştu.
Çopuroğlu, Türkiye’nin plastik üretimi ve geri dönüşümde dünya çapında önemli bir konumda olduğunun altını çizerken, sanayicilerin bu alanda daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Fuarlar ve Uluslararası Rekabet
Son olarak, Çopuroğlu, İstanbul’da düzenlenen dünyanın en büyük ikinci plastik fuarını da ziyaret etmeye davet ederek, sanayiciler ve üreticiler arasındaki işbirliklerini pekiştirme çağrısında bulundu. Çopuroğlu, Türkiye'nin plastik sektöründeki güçlü üretim kapasitesinin, uluslararası alanda rekabet edebilirliğini arttırmaya devam edeceğini ifade etti.
Çopuroğlu, konuşmasının sonunda, Meclis üyelerine teşekkür ederek, “Genel kurulu saygıyla selamlıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: