Büyükşehir Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç başkanlığında toplandı ve gündeminde bulunan 64 maddeyi görüşerek karara bağladı. Meclisteki gündem maddeleri arasında yer alan Beyazşehir Kentsel Dönüşümle ilgili Kocasinan Belediyesi’nden gelen yönetmelik değişikliği ise, meclis gündemine damga vurdu. Bu maddeye itiraz eden İYİ Partili Yücel, yönetmelik değişikliğinin vatandaşı çok ciddi mağdur edeceğini, belediyenin de geliri noktasında zararı olacağını söyledi.
Yücel, 3 madde ve kentteki mülteciler konusunda yaşanan, kentsel dönüşüme alınması gereken mahallelerle ilgili şunları söyledi;
“Yönetmelik değişikliği ile ilgili sayın başkan (Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar) mağdur. Bir önceki belediye yönetimi Beyazşehir’de bir kentsel dönüşüm alanı ilan ediyor. O dönemin idarecileri hazine arazisini rayiç bedelinin üzerinde istimlak ediyor. Beyazşehir arazisinde kentsel dönüşüm için alınan 175 bin metrekarelik alanda o günün idarecileri hızlı bir şekilde hareket ediyor. Hemen gündeme alıyor. Hemen ardından hazineden geçirilen yeri imara açıyor. Satışa sunuyor. İhaleler ve tarihler var. 2017 yılında kütle parseli olarak da satıyor. Çok güzel bir tabir kaymağını o dönemki belediye yiyor. Sayın başkana da bu işin içinden nasıl çıkarsan çık diyor. Başkan eleştirmiyor. Ben eleştiriyorum. Ama. Burayla ilgili yönetmelik hazırlattı. Burada kanuni maddeler var. Takıldığım. Bununla ilgili de konuya vakıf insanlardan bilgiler aldım.”
YAPILMASI GEREKEN MAHALLELER BELLİYDİ
“Kentsel dönüşümün yapılması gerekin yer Sahabiye. Bu doğru adımdı. Kentsel dönüşümün yapılması gereken yer Hunat mahallesi. Küçükmustafa mahallesi. Buralar kentsel dönüşüme alınmalıdır. Küçükmustafa için gerek sayın Başkan Büyükkılıç ve şuanki Melikgazi Belediye Başkanı Palancıoğlu çalışıyor. Yapmak istedikleri doğru bir şey. Ama bu bölgelerde şuan öyle mağduriyet yaşanıyor ki; Küçükmustafa’ya artık polis dahi bile müdahale edemediği mülteci arkadaşlar yerleşti. Zabıtalar gidiyor. İlgisiz kalıyor. Hassas dönem. Zabıta bir iş yapıyor onu da gündeme taşıyoruz. Manşetlere taşıyoruz. Biz burada belediyeye sahip çıkmalı ve zabıtada işini yapmalıdır. Kentsel dönüşümün yapılması gereken Küçükmustafa’da lahmacun satıyor ama işyerinin ruhsatı yok. Zabıta bununla ilgilensin. Gece 12’den sonra işyeri açma yasağı var. Ancak dükkanlar açık. Buradaki mülteciler bağırıyor çağırıyor. Gece yarısı. Dükkanlar açık. Buna birazda yumuşak karnımızı diye bakmayalım. Kayseri’de disiplin olmalıdır. Aracımızı yanlış yere park edince korkuyoruz. Adamlar gece bağırıyor çağırıyor bir şey yok. Bir odada 20 kişi yatıyor. Bu bölgede. O zaman kentsel dönüşüm yapılacaksa buralarda yapılsın.”
EKSİKLER GİDERİLMELİ
“Belediye Beyazşehir’de 13 tane parseli satıyor. Gelirini nereye harcadığı soru işareti. Kentsel dönüşümde yasasında gelirin burası için riskli alan olmasından dolayı alt ve üst yapılarında harcanması gerektiği belirtiliyor. Ancak burası içinde bir müeyyide yok. Satabilirsiniz, satamazsınız da diyor. Bu arazilerin satışı yapılırken DOP ve diğer masrafları ihaleyi alan arkadaşlara tebliğ edildi mi? Edilmediyse burada ciddi bir zafiyet var. DOB giderlerine mutlaka müdahil olmalıdır. Belediye burayı müteahhitlere satarken apaçık ihalede, satışlarda belirlemesi gerekir. Beyazşehir’de mağduriyet var. Vatandaşa kalan arazi şimdi önümüzdeki maddelerde imarlaştırılma ve parsel durumuna getirme yönünde yönetmelik var. Gesi, İldem deniyor. Orada yoğunluk 2 denilmiş. Burada 1.2 verelim diyorsunuz. Daha önceki belediye yönetimi satarken yoğunluğu öyle bir vermiş ki; şimdi bu yoğunluğu kaldırarak arka alanda sosyal alan, donatılarla tamamlayacağınız düşünüyorsanız hata yapılıyor. Bir yer ikiye bölünmüş. Birini satmışsınız. Belediyeye kaynak olmuş. Bu bakanlığa da sorulmuş mu? Müteahhitlere ifade edilmiş mi? Hayır. Şimdi arka alanda diğer parçada sosyal alanları zorluyorsunuz. Yoğunluğu 1.2 veriyoruz. Yazık değil mi o arka tarafta ki insanlara. Neden acele ettik. Bunların hepsini toplayınca biz itirazda bulunuyoruz. DOP (Dönüşüm alanındaki belediye kesinti oranı) yüzde 45 oldu deniyor. Yasada. 2017’de de bayındırlık komisyonu da bunu onadı. Bizim komisyonda geçen yüzde 40 DOP var. Yüzde 5 belediyenin yani halkımızın kaybı var. Belediyenin hakkını da birilerine yedirmek istemiyoruz. O nedenle buradaki yönetmelik de eksiklikler giderilme. Komisyona yeniden çekilerek görüşülmeli. Vatandaş ve belediyenin hak kaybı olmamalıdır.”
Başkan Memduh Büyükkılıç, DOP oranının yüzde 45 olması şekliyle maddelerin meclisten geçmesi için destek istedi. Yücel ise, bu şekliyle yeterli olmayacağını ifade ederek yeniden değerlendirilmesinin yararlı olacağını ifade etti.
Konuşmaların ardından oylanan gündem maddeleri İYİ Parti ve CHP’li meclis üyelerinin ret vermesine karşın oy çokluğu ile geçti.
Yorumlar
Kalan Karakter: