Hollywood'un efsane isimlerinden Bruce Willis'in sağlık durumu giderek kötüleşiyor. 2022 yılında afazi teşhisi konulan usta oyuncunun hastalığı, tedavisi olmayan frontotemporal demansa (FTD) teşhisine dönüştü.
AİLESİNE BAĞIMLI YAŞIYOR
Rol aldığı dizi ve filmlerle büyük bir hayran kitlesine sahip olduğunu ve ünlü bir oyuncu olduğunu bile hatırlamakta zorluk çeken Willis'e eşi Emma Heming Willis, eski eşi Demi Moore ve beş kızı Rumer, Scout, Tallulah, Mabel ve Evleyn, günlük aktivitelerini yerini getirmesinde yardımcı oluyor. Ailesi, aktörün her gün yanında bulunarak hem fiziksel hem de duygusal destek sağlamaya devam ediyor. Birçok filme imza atan Hollywood aktöründen gelen bu haber, hayranlarını derinden etkiledi.
"KONUŞAMIYOR, OKUYAMIYOR VE YÜRÜYEMİYOR"
70 yaşındaki oyuncunun kızı Tallulah Willis'in açıklamasına göre, artık konuşamayan, okuyamayan ve yürüyemeyen aktör, hafızasında da ciddi sorunlar yaşıyor ve geçmişte kim olduğunu bile hatırlamakta zorlanıyor. Bu durum, hastalığın zihinsel işlevlere de ciddi şekilde zarar verdiğini ortaya koyuyor.
Willis'in eski eşi Hollywood yıldızı Demi Moore, daha önce verdiği bir röportajda Willis'i her hafta ziyaret ettiğini söyledi.
"BOŞANDIKTAN SONRA DA HAYAT DEVAM EDİYOR"
Willis'in hayatının önemli bir parçası olduğunu belirten Moore,"Her zaman bir aile olacağız, sadece farklı bir biçimde. Umarım herkes başkaları için de farklı şeyler yapmanın bir yolu olduğunu görebilir. Boşandıktan sonra da hayat devam ediyor. Sevgiyle birlikte, ebeveynlik yapmanın bir yolu var." şeklinde konuştu.
"ORTADA BÜYÜK BİR KAYIP VAR"
Oyuncu sözlerine, "Bu durumla başa çıkan herkesin, bu hastalıkla mücadele eden kişilerle aynı noktada buluşması önemli. Açıkçası zor bir durum ve kimsenin başına gelmesini istemem. Ortada büyük bir kayıp var." şeklinde devam etti.
AFAZİ HASTALIĞI NEDİR?
Afazi bir diğer bilinen adıyla söz yitimi hastalığı, beyin hasarı sonucu oluşan ve dil işlevlerinin bozulması veya tamamen kaybolması anlamına gelen bir kognitif fonksiyon bozukluk olarak tanımlanıyor. Çeşitli ilaç tedavileri ve konuşma terapileri gibi farklı tedavi yöntemlerinin uygulandığı söz konusu hastalık hastalarda çeşitli motor, duyusal ve kognitif fonksiyon bozukluklar oluşturuyor.
İnme, klinik olarak beyin parankimindeki herhangi bir lezyon neticesinde oluşan tablodur. Beyin damarlarında tıkanma, parankim kanaması ve subaraknoid kanama gibi farklı sebeplere bağlı olarak gelişir. Sonuç olarak hastalarda çeşitli motor, duyusal ve kognitif fonksiyon bozuklukları oluşur. Beyin damar hastalıklarının önemli belirtilerinden biri de afazidir. Afazi beyin hasarı sonucu oluşan ve dil işlevlerinin bozulması veya tamamen kaybolması anlamına gelen bir kognitif fonksiyon bozukluğudur. İnmenin akut safhasında afazi % 21- 38 oranında görülür. Afazi farklı etyolojilere bağlı olarak ortaya çıkabilen bir sendromdur ve yüksek oranda morbitide, mortalite ve ekonomik kayba sebep olur.
AFAZİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?
Afazinin tipi, şiddeti ve hangi olaya bağlı olarak ortaya çıktığının bilinmesi, uygulanacak tedavi protokolü ve prognoz takibi açısından önemlidir. Afazinin tanısında çeşitli testler kullanılır. Bu testlerde spontan konuşma, anlama, okuma, yazma, tekrarlama ve isimlendirme fonksiyonları değerlendirilir. Afazinin tedavi ve rehabilitasyonu konusunda bugüne kadar çeşitli yöntemler denenmiştir. Bunlar arasında çeşitli ilaç tedavileri ve konuşma terapileri yer almaktadır. Bazı hastalarda sadece konuşma terapisi, bazı hastalarda ise hem konuşma hem de ilaç tedavisi birlikte denenmiştir. Afazili hastalarda tek başına medikal tedavinin etkinliği bilinmemektedir. Oysa konuşma terapistleri ülkemizde az sayıda bulunmakta ve çoğu hasta bu terapiden faydalanamamaktadır.
Yorumlar
Kalan Karakter: