Hipnozla ilgili 2014'te yönerge çıkarıldı
Şehir Hastanesindeki doktorlara hipnoz eğitimi veren Atatürk Üniversitesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalında Akademisyenlik ve yapan GETAT merkezinde Hipno Terapi Aile Danışmanlığı yapan Doç.Dr Kenan Taştan yaptığı açıklamada " Hipnoz normal şartlardan bilincin meşgul edilerek bilinç altına telkin verilmesi halidir. Hipnozla ilgili Türkiye'de 2014 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı geleneksel tamamlayıcı yönerge çıkardı. Buna göre hipnozu yapabilecek yetkinliğe sahip olacak insanların branş ayrımı yapmadan doktorlar, diş hekimleri ve klinik psikologlarına yetki verildi. Sağlık Bakanlığının onay verdiği yerlerde ve müfredatta eğitim alan herkes hipnoz yapabilir" şeklinde konuştu.
Köpek ve Uçak fobisinin yenilmesinde Hipnoz tedavisi
Hipnozun çok fazla yerde kullanıldığına dikkat çeken Doç.Dr Kenan Taştan sözlerini şöyle sürdürdü:
" Hipnoz tedavi anlamında birçok yerde kullanabilir. Sağlık Bakanlığı temel olarak 2 yerde hipnozun kullanımına müsaade etmiyor. Bunun birincisi psikotik hastalıkların tedavisi, ikincisi ise madde bağımlılığın tedavisinde kullanılmasına müsaade etmiyor. Hipnoz tedavisinde çok olumlu sonuçlar alıyoruz. Özellikle sigara bağımlılığı, obezite ve köpek ve uçak gibi fobilerin yenilmesi konusundan yapılacak uygulamalarla tedavi etmek söz konusudur. Hipnozu hayatımızın her alanında kullanmak mümkündür. Şu an hipnoz spora girmiş durumdadır. Spor antrenmanlarını yaptıktan sonra zihinsel canlandırma denilen yöntemle performans artırmak mümkündür. Öğrencilerde ise 8 ve 12'inci sınıflarda sınava girecek öğrenciler daha fazla ders çalışma veya dersleri kısa sürede hafızaya alma sağlanabiliyor"
Türkiye'nin hipnoz tedavisi ile ilgili bilimsel çalışmalar yaptığına söyleyen Doç.Dr Kenan Taştan Hipnozun bilimsel arenaya taşındığı ülke olarak yurt içi ve yurt dışında birçok çalışmanın yapıldığını vurguladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: