Toplantıya KTO Başkanı Ömer Gülsoy, Yönetim Kurulu üyeleri, meclis ve komite üyeleri ile basın mensupları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, Nisan ayında yapılan faaliyetler değerlendirilerek gündem maddeleri oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantıda konuşan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye’nin ve dünyanın ekonomik olarak tarihi bir süreçten geçtiğini belirtti. Gülsoy, “Ekonomik gelişmeleri iyi okumalı, önümüze çıkacak fırsatları ve olası riskleri doğru analiz etmeliyiz. Şirketlerimizi mantıklı ve tutarlı şekilde yönetmeye devam etmeliyiz” dedi.
“İHRACAT PAZARLARIMIZI ÇEŞİTLENDİRMELİYİZ”
ABD’nin uyguladığı korumacı politikaların küresel ticarette yeni bir dönem başlattığını vurgulayan Gülsoy, Türkiye'nin ihracat pazarlarını çeşitlendirmesi gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerin güçlendirilmesinin stratejik öneme sahip olduğunu belirten Gülsoy, Türkiye’nin Çin’e alternatif üretim üssü haline gelebileceğine dikkat çekti.
“KURUMSALLAŞMA ŞART”
İş dünyasının karşılaştığı zorluklara değinen Gülsoy, kurumsallaşmanın artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldiğini söyledi. Şirketlerin profesyonel finansal planlama yapması ve dijital dönüşüme hız vermesi gerektiğini ifade etti.
“DOĞRU VE DÜRÜST TİCARET ESASTIR”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun iş dünyasının siyasetten uzak durması gerektiği yönündeki açıklamasını desteklediğini ifade eden Gülsoy, “Ticaretin dini, dili, ırkı ve cinsi olmaz. Yeter ki doğru ve dürüst ticaret yapılsın” dedi.
“ÜRETİM YAPARAK DÜNYAYA SATMAKTAN BAŞKA ÇARE YOK”
TOBB’un iş dünyasının 3 temel sorunu ile ilgili yaptığı çağrıyı desteklediklerini belirten Gülsoy, çözümün üretimde olduğunu ifade etti. “Üretip, rekabet ederek dünyaya satacağız, başka yolu yok” diyen Gülsoy, ekonomideki belirsizliklerin üretim ve ihracat ile aşılabileceğini söyledi.
“ORTA ANADOLU ÜRETİM HAVZASI TEKLİFİNİ İLETTİK”
Deprem riskine de değinen Gülsoy, Marmara Bölgesi’ne alternatif olarak Orta Anadolu Üretim Havzası oluşturulması önerisini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a ilettiklerini belirtti. Kayseri, Konya, Adana gibi illerin bu havzada yer alabileceğini belirten Gülsoy, bu adımın hem deprem risklerini azaltacağını hem de bölgesel kalkınmayı destekleyeceğini ifade etti.
“TİCARİ KREDİ KARTI KISITLAMALARI KOBİ’LERİ ZORLUYOR”
Son dönemde karşılıksız çek sayılarında artış yaşandığına dikkat çeken Gülsoy, ticari kredi kartlarına getirilen kısıtlamaların nakit akışını bozduğunu ve KOBİ’leri çek kullanımına yönelttiğini belirtti. “KOBİ’lere düşük faizli, uzun vadeli finansman sağlanmalı ve çek sisteminde etkin denetim mekanizmaları kurulmalıdır” dedi.
NİSAN AYINDA 163 YENİ FİRMA KURULDU
Toplantının sonunda konuşan Başkan Gülsoy, 2025 yılı Nisan ayında 163 firmanın kurulduğunu, 53 firmanın kapandığını belirtti. Ay boyunca toplam 723 tescil işlemi, 334 belge ve 558 müzekkere düzenlendiğini açıkladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: