Yapılan son araştırmalar, koronavirüsle birlikte 25 ila 44 yaş arasındaki bireylerde kalp krizi oranının yüzde 30 arttığını göstermektedir.
Kalp krizi genellikle vücutta sinyaller veriyor. Ancak, özellikle diyabetik ve yaşlı hastalarda bu sinyaller olmayabiliyor.
HER İKİ HASTADAN BİRİNDE SEMPTOM
Kalp krizi geçiren hastaların yarısında önceden bazı belirtiler veya risk işaretleri görülebilir. Bu belirtiler genellikle göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı ve halsizlik gibi semptomlardır.
Ancak hastaların yüzde 25-30'unda hiç belirti olmadan kalp krizi oluşabilir, bu özellikle diyabetli ve yaşlı hastalarda daha yaygındır.
Ayrıca, yüzde 10-20 hasta sessiz geçirebilir ve bu durumda kriz, EKG veya diğer görüntüleme yöntemleriyle tesadüfen bulunabilir.
UYANDIRAN GÖĞÜS AĞRISI
Eforla gelen göğüs ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk gibi şikayetler önemlidir. Risk faktörleri arasında hipertansiyon, diyabet ve sigara var. Kadınlarda belirtiler farklılık gösterebilir; mide bulantısı ve sırt ağrısı görülebilir.
Son yıllarda Türkiye ve dünyada kalp krizinde artış göze çarpıyor. Bunun birçok sebebi olsa da en önemlisinin COVID-19 olduğu söyleniyor.
Son bulgular özellikle 25 ila 44 yaş arasında kalp krizi görülme oranının yüzde 30 arttığını gösteriyor.
Yine genetik faktörler ve ailesel hiperkolesterolemi de kalp krizi riskini artıran faktörler arasında yer alıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: