Hastaneler tedavi edici merkezlerdir. Aile Sağlığı Merkezlerindeise hem koruyucu hem de 1. basamak teşhis ve tedavi hizmetleri sunulmaktadır. En ufak şikâyette hastanelere ve acil servislere müracaat eden vatandaşlarımız buralarda ciddi yoğunluklar oluşmasına neden olmakta. Oysa bu sağlık şikâyetlerinin büyük bir kısmı, Aile Sağlığı Merkezlerinde teşhis edilebilmektedir. Birçok vatandaşımızda tıbbi tetkikler, kan ve idrar tahlilleri için hastanelere gidiyorlar, oysa bu hizmetlerin de tamamı Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak sunulmakta.
Aile Hekimini öğrenme ve değiştirme yolları hakkında da bilgi veren Dr. Dilden “Vatandaşlarımız Aile Hekimlerini,E-Devlet ve E-Nabız uygulamaları üzerinden öğrenebilirken, İl Sağlık Müdürlükleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerine giderek de öğrenebilirler.
Aile Hekimini değiştirmek için ise hizmet almak istedikleri Aile Hekimine, Aile Hekiminin bulunduğu İlçe Sağlık Müdürlüğüne, Toplum Sağlığı Merkezine veya bulunduğunuz ildeki İl Sağlık Müdürlüğüne bizzat başvurabilirler. Elektronik ortamda ise yine E-Devlet veya E-Nabız uygulamalarını kullanarak aile hekimlerini değiştirebilirler.
Yaz tatili, seyahat vb. nedenler ile başka bir şehre kısa süreliğine giden vatandaşlarımızda ihtiyaç duydukları takdirde ‘Misafir Hasta’ uygulaması kapsamında herhangi bir aile hekiminden sağlık hizmeti alabilirler” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: