Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gündem maddeleri görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. Toplantıda Şubat ayında gerçekleştirilen faaliyetler ele alındı.
Konuşmasına 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremleri anarak başlayan Başkan Gülsoy, felaketin acısının ilk günkü tazeliğini koruduğunu vurguladı.
“Depremin kalplerimizde bıraktığı o derin sızı hiç dinmedi. Bu büyük yıkımda yitirdiğimiz canlarımızı rahmetle anıyor, kederli ailelerine bir kez daha sabırlar diliyorum. Rabbim ülkemizi her türlü afetten korusun” ifadelerini kullandı.
Küresel ekonomide yaşanan dönüşüme dikkat çeken Gülsoy, dünya ticaretinin artık belirsizlikler ve sert rekabet ortamında şekillendiğini söyledi. Dünya Bankası ve Dünya Ekonomik Forumu’nun 2026 raporlarına işaret eden Gülsoy, yapay zekânın ekonomik ve ulusal güvenlik açısından yeni bir cephe haline geldiğini belirtti.
“Küresel su krizi, iklim şokları ve enerji güvenliği artık sadece çevresel değil doğrudan ekonomik risklerdir. Kaynaklarımızı daha verimli kullanmak, dijitalleşmeyi hayatın içine sokmak ve dayanıklılığımızı artırmak zorundayız. Türkiye bu dönüşümün sadece izleyicisi değil, oyun kurucularından biri olmalıdır” dedi.
Avrupa Birliği ile ilişkilerde Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin önemine değinen Gülsoy, iş dünyasının önündeki en büyük engellerden birinin vize sorunu olduğunu ifade ederek, “Bu mesele yalnızca seyahat özgürlüğü değil, ticaretin akışını bozan teknik bir engeldir. Artık somut adımlar bekliyoruz” diye konuştu.
2019’dan bu yana savundukları “Orta Anadolu Üretim Havzası” modelinin hayata geçirilmesinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Gülsoy, 16 Ocak’ta yürürlüğe giren “Mega Endüstri Bölgeleri Master Planı” kapsamında Kayseri’nin de yer aldığı yeni yatırım alanlarının Türkiye ekonomisi için stratejik önem taşıdığını söyledi.
Kayseri, Aksaray, Konya, Niğde ve Yozgat’ı kapsayan planın 59 bin hektarlık dev bir alanı içerdiğini belirten Gülsoy, bunun mevcut OSB’lerin 16 katı büyüklüğünde olduğunu ifade etti. Projenin iç göçü azaltacağını ve Anadolu’da istihdamı artıracağını vurgulayan Gülsoy, başta Recep Tayyip Erdoğan ve Mehmet Fatih Kacır olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.
Merkez Bankası’nın yüzde 16’lık yıl sonu enflasyon hedefini desteklediklerini belirten Gülsoy, fiyat istikrarı ile üretim sürdürülebilirliği arasındaki hassas dengeye dikkat çekti. “Enflasyonu düşürürken üretimin çarklarını yavaşlatmamalıyız. Küçük işletmeler üzerindeki baskı dikkatle izlenmelidir” dedi.
Açıklanan 100 milyar TL’lik finansman paketini “can suyu” olarak nitelendiren Gülsoy, işletme başına 50 milyon TL limitli kredi imkânının üreticiye önemli destek sağlayacağını ifade etti. “Amacımız sadece günü kurtarmak değil, geleceğin üretim ekosistemini inşa etmektir” şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Üretmeye mecburuz” sözünü hatırlatan Gülsoy, Kayseri iş dünyasının karamsarlık yerine çalışma azmiyle yoluna devam ettiğini belirtti. Toplantı, oda faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve üyelerin görüşlerinin alınmasının ardından sona erdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: