Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine atıfta bulunan CINGI, her yıl dünyada yaklaşık 1 milyon 350 bin insanın trafik kazalarında hayatını kaybettiğini, milyonlarcasının ise yaralandığını belirtti. Türkiye’de ise 2024 yılı itibarıyla 623 binden fazla trafik kazası meydana geldiğini, bu kazalarda 2.713 vatandaşın yaşamını yitirdiğini ve yüz binlerce kişinin yaralandığını ifade etti. Yalnızca 2025 yılının Nisan ayında 51.591 trafik kazası yaşandığını belirten CINGI, bu kazalarda 205 kişinin hayatını kaybettiğini, 31.239 kişinin ise yaralandığını açıkladı.
“Trafikteki Her Dikkatsizlik, Bir Ailenin Ocağına Ateş Düşürebilir”
Trafik kazalarının temel nedeninin kurallara uyulmaması olduğunu belirten CINGI; aşırı hız, geçiş önceliği ihlali, sinyal vermeden şerit değiştirme ve ağır vasıtaların sol şeridi işgali gibi davranışların kazalara davetiye çıkardığını söyledi. Özellikle genç sürücülerde sıkça görülen hız tutkusu ve motosiklet kullanıcılarının kural tanımaz tutumlarına dikkat çekti.
Türkiye genelinde sayıları 900 bini aşan motosikletli kuryelere de değinen CINGI, bu grubun trafikte artan varlığına dikkat çekerek, sipariş yetiştirme kaygısıyla yapılan kural ihlallerinin ciddi tehlikeler yarattığını söyledi. “2024 yılında en az 63 kurye hayatını kaybetti. Bu hepimiz için bir alarmdır,” diyen CINGI, daha bilinçli ve düzenli bir sistemin gerekliliğini vurguladı.
“Adap, Trafik Kültürünün Temelidir”
Trafikte sadece yazılı kuralların değil, aynı zamanda "adap" kavramının da önemli olduğunu belirten CINGI, bu kavramın ceza korkusundan bağımsız, toplumsal nezaket ve trafik kültürü bilinciyle uygulanması gerektiğini ifade etti.
Konuşmasında toplumun manevi değerlerine de yer veren Milletvekili, “Biz, bir tebessümün bile insana sadaka sevabı kazandırdığına inanan bir medeniyetin mensuplarıyız,” diyerek, trafikte başkasına öncelik tanımanın da bu anlayışa uygun olduğunu söyledi.
Sürücülere ve Kuryelere Çağrı
Basın toplantısında tüm sürücülere seslenen CINGI, “Sürücülerimizden ricamız; hız sınırlarına uymaları, alkollü araç kullanmamaları, sinyal vermeyi ihmal etmemeleri ve yayalara öncelik tanımalarıdır. Özellikle motosikletli kuryelerin ise kasklarını takmaları ve kurallara titizlikle uymaları hayati önem taşıyor,” dedi.
Toplantıyı, trafik kurallarına uymanın hem bireysel hem de toplumsal bir sorumluluk olduğunu hatırlatarak sonlandıran Dr. Murat Cahid CINGI, trafik kazalarında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara ise acil şifalar diledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: