Başsavcılık tarafından yürütülen soruşturmada, Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat, Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Yılmaz ve Fırat Durak ile bazı belediye yöneticileri ve personelinin, doğal ve arkeolojik sit alanı statüsünde bulunan Adalar bölgesinde usulsüz ruhsat işlemleri gerçekleştirdikleri ve rüşvet karşılığında kaçak yapılaşmaya göz yumdukları iddiaları üzerine inceleme başlatıldı.
Soruşturma kapsamında şüpheliler hakkında; "rüşvet", "irtikap", "resmi belgede sahtecilik", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", "2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından işlem yapıldığı bildirildi.
Teknik ve Mali Takip Yapıldı
Başsavcılığın talimatıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda, şüpheliler hakkında teknik ve mali takip gerçekleştirildi. Soruşturma kapsamında MASAK verileri, HTS ve baz kayıtları incelenirken, çok sayıda tanığın da ifadesine başvuruldu.
Yapılan incelemelerde, tarihi eser niteliğindeki yapılarda gerçekleştirilen kapsamlı tadilat ve inşaat faaliyetlerine "basit onarım" adı altında rüşvet karşılığında izin verildiği, ruhsatsız işletmelere ise para karşılığında ruhsat düzenlendiği veya bu işletmelere göz yumulduğu iddia edildi.
Ceza Kesilip Rüşvet Pazarlığı Yapıldığı Öne Sürüldü
Soruşturma dosyasındaki tespitlere göre, ruhsatsız işletmelere ve kaçak yapılara yüksek miktarlarda para cezası kesildiği, ardından cezanın düşürülmesi karşılığında işletme sahipleriyle rüşvet pazarlıkları yapıldığı öne sürüldü.
İddialara göre rüşvet vermeyi kabul eden kişilerin cezaları, resmi evraklarda usulsüz değişiklikler yapılarak düşürüldü. Ayrıca belediyeden ruhsat almak isteyen vatandaşların, belediye görevlileriyle bağlantılı mimarlara yönlendirildiği, ruhsat işlemlerinin bu kişiler aracılığıyla hızlandırıldığı ve usulsüz ruhsat verilmesinin sağlandığı iddia edildi.
Soruşturmada şu ana kadar tespit edilen 40 ayrı eylem kapsamında toplam 47 şüphelinin suç faaliyetlerine karıştığı değerlendiriliyor.
4 İlde Eş Zamanlı Operasyon
Elde edilen deliller doğrultusunda İstanbul merkezli olmak üzere Kocaeli, Rize ve Sivas'ta toplam 90 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Operasyonlarda aralarında Adalar Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat'ın da bulunduğu 42 şüpheli gözaltına alınırken, yapılan aramalarda ele geçirilen çok sayıda dijital materyale de el konuldu.
39 Şüpheli Adliyeye Sevk Edildi
Emniyetteki işlemleri tamamlanan 42 şüpheliden 39'u adliyeye sevk edilirken, 3 kişi ise savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.
Soruşturmanın çok yönlü olarak sürdüğü öğrenildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: