Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ilişkin önemli düzenlemeleri içeren kanun teklifleri de Genel Kurul’da görüşülecek.
TBMM Genel Kurulu, bu hafta kritik oylamalara sahne olacak. HSK’ya 5, RTÜK’e ise 3 yeni üyenin seçileceği oturumlarda, seçimler gizli oylama ile gerçekleştirilecek. HSK üyeleri, Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden oluşan Karma Komisyon tarafından belirlenen 15 aday arasından seçilecek. Yargıtay’dan 3, Danıştay’dan 1 ve avukatlar arasından 1 olmak üzere toplam 5 üye, TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak gizli oylama ile belirlenecek.
Her Üye İçin Ayrı Oylama Yapılacak
Seçimler, her aday için ayrı ayrı yapılacak. İlk turda üçte iki, ikinci turda ise beşte üç çoğunluk aranacak. İkinci turda da sonuç alınamazsa, en çok oy alan iki aday arasında kura yöntemiyle seçim tamamlanacak.
RTÜK’e ise AK Parti, CHP ve İYİ Parti kontenjanlarından 3 yeni üye seçilecek.
Kanun Teklifleri Gündemde
Seçimlerin ardından, Genel Kurul’da “Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmelerine devam edilecek. Teklifin ilk 10 maddesi daha önce kabul edilmişti.
Öte yandan Plan ve Bütçe Komisyonu da çalışmalarına devam edecek. Komisyonda, bazı kanun ve KHK’larda değişiklik öngören düzenlemeler ele alınacak.
TSK’dan İhraç Yetkisi Cumhurbaşkanına Bağlanıyor
Kanun teklifinde dikkat çeken maddelerden biri, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin disiplinsizlik gerekçesiyle ihraç sürecine ilişkin. Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda, disiplinsizlikle ilişkilendirilen subayların TSK’dan çıkarılmasına ilişkin yetki, doğrudan Cumhurbaşkanına verilecek. Teklif ile bu düzenleme, 926 sayılı TSK Personel Yasası’na açık bir hüküm olarak eklenecek.
Ayrıca, rütbe bekleme süreleri konusunda da yeni düzenlemeler öngörülüyor. Kuvvet komutanlıklarında ihtiyaçlara göre, rütbe bekleme süreleri Cumhurbaşkanı kararıyla değiştirilebilecek.
KİT Komisyonu da Çalışmalarını Sürdürecek
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu da bu hafta mesaisine devam edecek. Komisyonda, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ, İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu ile Marmara Teknokent AŞ'nin 2021 ve 2022 yılına ait bilanço ve netice hesapları görüşülecek.
Yorumlar
Kalan Karakter: