ŞİİRDE YERİMİZİN ACEMİSİYİZ!
Çelebi’nin ‘ Bedenen zayıf olmak kusur değil karakterin zayıf olması en büyük kusurdur ‘ demli sözü ile yaptığı açıklamalar gizemli ve şifre içermeyen edebiyat akımlarını ustaca kullanılan kitabının nasıl doğduğunu çok net anlattı. Kısaca kitabını şu sözlerle bağdaştırdı; “ Havaların iyi gittiğini gören şemsiye hiç açılmayacak sandı gökyüzüne. Yerimizin acemisiziyiz. Akalemler dergisi mutfağında pişiyoruz… “
TÜRKÇE EDBİYATÇILARIN BAYRAĞI
Çelebi; “Artık edebiyat acının ve üzüntünün yerine yeni bir çağı muştulayan dili haykırmalıdır. Dünya Türkçenin güzelliklerini fark etmelidir. Dünyanın en eski yazı dilinden biri olan Türkçe bizim bayrağımız. Bu üslup doğrultusundan üstatlardan öğrendiğimiz hayat gerçeklerini Yakamoz’da bütünleştirdim. Şiirimde bir Temmuz acısını daha hatırlatırken, “Kimsesiz” şiiri ile Kurtuluş Çelebi kimsesizlerin dili oluyor. Yakamoz’da ise yeni şiir geleneklerine bağlı ölçüsüz serbest yazmayı seviyor şair.
Edebiyatın demli akımları ile yaptığımız Haber Röportajımızda Şair Çelebi, en samimi duygu niteliğinde cevapları bir şair ve yazara yakışan üslupla değerlendirdi.
“İlk şiir kitabınızı yayınladınız şiiriniz ve ilk kitabınız hakkında okurdan nasıl tepkiler aldınız..?”
Kurtuluş Çelebi; Kitapla ilgili güzel ve olumlu tepkiler olumlu yorumlar aldım. Herkes kitabın içinde kendinden bir şeyler bulduğunu ve gayet samimi olduğunu söyledi. Bu da beni mutlu etti ve diğer yazılarımı kaleme almamda olumlu etki yarattığını düşünüyorum.
“Birinci yeni şiirinin örneklerini kitabınızda görüyoruz. Şiirinizle birinci yeni arasında nasıl bir ilişki var, siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?”
Kurtuluş Çelebi; Şiir de birinci yeniye dönüş var gibi görünse de aslında herkes kendi kuralına göre yazmaya devam ediyor. Geleneksellik bir miras gibi şiir’de de devam ediyor aslına baktığımızda. Ben belli kural ve kalıplarda olmayı değil tıpkı birinci yeni şiir geleneklerine bağlı ölçüsüz serbest yazmayı seviyorum. Benim şiirlerim ile birinci yeni şiir örnekleri arasında doğrudan bir fark göremezsiniz fakat sadelik anlaşılabilirlik ve akla ve mantığa dayanan şiirler birinci yeni şiir ile benzerlik gösterebilir.
“Akalemler dergisinde sürekli yazıyorsunuz. Dergiyi ve Akalemlerle şiirinizle ilgili ve edebiyat dünyamızda yankıları hakkında neler söylemek istersiniz?”
Kurtuluş Çelebi; Akalemler bizim her şeyimiz. Orda yazmaktan mutluluk duyuyorum. Dergide tamamen sanat ve edebiyat kaygısı güderek eserlerini ortaya koyuyor yazarlar ben de bunlardan biriyim. Hiçbir ideolojik hedef gütmeden tamamen kültürümüzün ve var edebildiğimiz değerlerin sözcüsüyüz. Dergimizde yazan yeni arkadaşlarımızın da eskilerden bir şey öğrendiğini bunun da derginin bir okul görevi üstlendiğini düşünüyorum. Dergi olarak 21. yüzyılın şiiri ve 21. yüzyılın edebiyatına önem vererek yolumuza devam ediyoruz.
“Şiir ve edebiyat özelinde kendi yolculuğunuzu yakamoz durağında nasıl değerlendiriyorsunuz?”
Kurtuluş Çelebi: Edebiyat şiir uzun bir yolculuk. Yakamoz benim ilk kitabım dolayısıyla ilk durağım. Daha yolun başındayız inşallah daha çok kendine has şiirlerle edebiyat yoluma kendimi geliştirerek devam etmek istiyorum.
“Türk şiiri ile sizin şiiriniz arasındaki ilişkiyi dair neler söyletmek istersiniz?”
Kurtuluş Çelebi; Kimlik ve kişiliğimizin bir yansıması olan şiirlerimizde geleneksel Türk şiirinin izleri kendi şiirlerimde fazlasıyla uyguluyorum. Gereksiz kelimelerden kaçınıp tamamen sade ve yalın bir üslup kullanmaya çalışıyorum. Bu da insanların algısını şiir üzerine çekiyor. Bu bağlamda Türk şiiri özellikle 21. yüzyılın Türk şiiri giderek daha anlam kazanıyor.
“Yeni kitap hazırlığı var mı? Varsa içeriği hakkında birkaç cümle ile özetlermisiniz..?”
Kurtuluş Çelebi; Yeni kitap hazırlığı var ancak şuan hala hazırlanmaya devam ediyorum ne zaman çıkacak tarihi belli değil. İlk kitap 2017 de yayınlandı. İkincisi ne zaman okuyucu ile buluşur bilemiyorum. İkinci kitabın hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor.
ÖZEL RÖPORTAJ HABER/Remzi Yıldırım/gastepress.com
Yorumlar
Kalan Karakter: