“ Sağlık Bakanlığının; aynı tarihte ve aynı statüde işe başlayıp da aynı işi yapan sağlık emekçilerinin bazılarına 1 TL, bazılarına 1000 TL dağıtan hakkaniyet siz döner sermaye sistemine son verdiği zaman “
Sağlık-Sen Şubesi olarak bugüne kadar sağlık çalışanlarına neler kazandırdıklarını da açıklayan Şube Başkanı Bekir Nennioğlu; “Çoğunluğu 10 yıllık memur olan ve 2010 öncesi durumdan haberleri olmayıp sağlık- sen bugüne kadar ne yaptı diye paylaşımlarda bulunan sağlıkçı kardeşlerimi yetkiden önce ve sonra Sağlık-Sen' in hangi kazanımlara imza attığını söylemek ve konu hakkın da kendilerini bilgilendirmek istiyorum. 2006 Yılı Toplu Görüşmelerinde varılan mutabakat gereği maaş promosyonlarının çalışanlara dağıtılması sağlandı. Bu kazanım diğer konfederasyonların toplu görüşme masasını terk etmeleri nedeniyle sadece Memur Sen imzasıyla mutabakata alındı.( Yetkili sendika değilken.) 4/B Sözleşmeli Personelin Sendika Üyeliği 2006 yılında yapılan Toplu Görüşmelerde mutabakata alınmış ve bu mutabakata sadece konfederasyonumuz Memur Sen imza atmıştır.(yetkili sendika değilken.) Sağlık Bakanlığında çalışan 11270 memura VHKİ kadrosu verilmesi konusunda Sendikamız yoğun mücadele etmiş vebu kadronun verilmesini sağlamıştır. VHKİ Kadrosundan Sağlık Bakanlığı teşkilatında çalışan memur, veznedar, ambar memuru, daktilograf, santral memuru, koruma güvenlik görevlisi olarak çalışan memurlar yararlanmıştır.Bu sayede çalışanlarımıza maaş ve döner sermaye gelirlerinde artış, kadrolarının 3. dereceye kadar düşmesi ve Emekliliklerinde daha yüksek oranda maaş almaları sağlanmıştır.
.jpeg)
SAĞLIK-SEN’DEN LİSANS TAMAMLAMA HAKKI
Uzun yıllar gündemde tutulan ve Anadolu Üniversitesi’nin program açması için beklenen lisans tamamlama hakkı, Sendikamızın 10 Nisan 2009 tarihinde dönemin Sağlık Bakanı ile görüşmesinde sunduğu öneri çerçevesinde farklı bir alternatifle ve ivedilikle çözüme kavuşturulmuştur.
Bu kapsamda; “Sağlık Eğitim Enstitüsü” mezunları için Malatya İnönü Üniversitesi’nde 3+1 yıllık lisans tamamlama programı,“Sağlık Memurluğu” ve “Hemşirelik” ön lisans mezunları için Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde 2+2 yıllık lisans tamamlama programı yapıldı. “Ebelik” ön lisans mezunları için Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde 2+2 yıllık lisans tamamlama programı açılması mutabakatına varılmış ve 2009 yılında eğitim ve öğretime başlanmıştır.
Sendikamızın girişimleri sonucu “Görevde yükselme sınavı açılarak, 2000’i VHKİ kadrosu olmak üzere, 250 Memur, 250 Şoför, 250 Şef, 25 Hastane Müdürü, 25 Hastane Müdür Yardımcısı, 30 Şube Müdürü kadro ihdası yapıldı. “Unvan Değişikliği” kapsamında ise biyologdan mütercime avukattan fizyoterapiste kadar 28 ayrı unvan için toplam1741 kadro ihdası gerçekleştirildi.
Sendikamızın mücadelesi sonucu Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı yönerge çerçevesinde sözleşmeli personele eş durumu tayin hakkı sağlandı. Becayişte Dönem Şartı Kaldırıldı. Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans Programı Mezunlarının Üst öğrenim sorununu çözüme kavuşturduk.
Toplu görüşmelerde sağlık çalışanları açısından en önemli kazanım; Sendikamızın, ek ödemelerde aylık mahsuplaşma talebinin kabul edilmiş olmasıdır. Bu konuda yapılacak düzenleme ile döner sermaye gelirleri düşük olan on binlerce sağlık çalışanının, maaş artı ek ödemeyi garanti gelir olarak her ay almalarının yolu açılmıştır. Döner sermaye gelirleri düşük olan sağlık çalışanları, döner sermaye ödemelerinde zorluk çekilen kurumlarda çalışan personel, bu düzenleme ile birlikte “Acaba bu ay döner alabilecekmiyim?” “Ne kadar döner alabileceğim?” gibi kaygılar taşımamaya her ay maaşı ile birlikte ek ödemesini almaya başlamıştır. Toplu görüşmelerde mutabakata varılan düzenlemenin hayata geçmesi ile birlikte izin ve rapor dönemlerinde döner sermayeden mahrum kalan tüm sağlık çalışanlarının ücretlerinin izin ve rapor dönemlerinde düşmesi gibi önemli bir sorun çözüme kavuşmuştur.
.jpeg)
SAĞLIK ÇALIŞANLARIN KABUSU OLAN GİYİM YARDIMLARI NAKDİLEŞTİ
Bekir Nennioğlu, Ayni yardımları nakdi yardıma dönüştürdüklerini belirtti. Nennioğlu; “Ayni olarak yapılan ve karşılığında, Dinçerler mağazasından saçma sapan ürünler almamıza neden olan ve sağlık çalışanları açısından tam bir kabus haline dönüşen giyim yardımları sendikamızın girişimleri sonucu nakdi ödenmeye başlanmıştır. Kanunen Bakmakla Yükümlü Olunan Bakıma Muhtaç engelli Aile Fertlerinin Olması durumunda, Söz Konusu Personele Engelli Aile Ferdinin Bakımı İçin Günlük Bir Saat İzin Verilmesi; Nöbet ve Gece çalışmasından Muaf tutulması İçin gerekli düzenlemelerin yapılması gerçekleştirildi. Sağlık-Sen’in talebi olarak toplu görüşme masasına taşınan bu konuda, ailesinde engelli olan memura, engelli, bireyin bakımıyla ilgili izinde gerekli kolaylığın sağlandı. Buna paralel yanında nöbet ve gece çalışmasından muaf tutulması hakkı getirilmiş ve böylece nöbet ve gece çalışmasının yaygın olduğu hizmet kolumuzda engelli yakını olan çalışanlarımız için önemli bir hizmet daha sağlanmıştır. Lisans tamamlama kapsamının genişletilmesi. Kamu çalışanlarının 40 saatlik haftalık çalışma süresinin sağlıkta 45 saat olması büyük bir adaletsizlik ti. Sendikamızın bu adaletsizliğin giderilmesi ve kamudaki normal çalışma süresinin sağlık çalışanları için de geçerli olması talebi toplu görüşmelerde gündeme alınmış Sağlık Çalışanlarının 9 Saat Olarak Belirlenen Günlük çalışma Sürelerinin 8 Saate düşürülmüştür “ ifadelerini kullandı.
KURUM İDARİ KURUL KARARLARI
Nöbet ücretlerinin artırılması konusuna da açıklık getiren Başkan Nennioğlu; “ Kurum İdari Kurul Toplantısında vardığımız mutabakat gereği nöbet ücretleri % 50 ila % 66 oranında artırılmış ve 30 Ocakta resmi gazetede yayınlanan Tam Gün yasasıyla beraber yürürlüğe girmiştir. ADSM , 112 Acil Sağlık Hizmetleri ve Yataklı Tedavi Kurumlarında Çalışan Tüm Personele Nöbet Ücreti hakkının verilmesi Sağlıkta Sözleşmeli-Kadrolu Ayrımının Ortadan kaldırılması, 4/B Sözleşmeli Personelin mesleki gelişimlerine destek olacak ve sözleşmelerinde yasak olan Kurslara Katılımının sağlanması olup bu kazanımlarımızın detayları ve daha fazlası paylaşımızın ekinde sunduğumuz dosyada mevcudiyeti yer almaktadır “dedi.
MUHATAPLARIMIZA SESLENİYORUZ ŞOV YAPMAYIN!
Sonuç olarak yukarıda da saydığımız birçok hakkın kazanılmasını sağlayan sağlık- senin bugün hakkını yemek ve ne yaptınız demek ya yapılanları bilmemek yada cidden art niyetli olmanın sonucudur. Bu yüzden sağlık-sen olarak yetkili olduğumuz ve olmadığımız dönemi buraya yazarak sağlık- sen den istifa edin bize gelin diyenlere yetkili oldukları dönemde yaptıkları kazanımları yazarak bize cevap vermelerini bekliyoruz. Yoksa ciddiyetten uzak bilinçsizce yapılan şovların sağlık çalışanlarımıza hiçbir katkısının olmadığı gibi bu bölünmenin idarenin işine yarayacağını dünden beri anlatmak istediğimiz meramızında bazı çevreler ısrarla saptırmaya çalışsa da bu olduğunu bütün muhataplarımıza söylemek istiyoruz “ açıklamalarında bulundu.
ÖZEL HABER/Remzi Yıldırım/gastepress.com
Yorumlar
Kalan Karakter: