Torba yasa teklifinin 3. maddesi üzerine söz alan Genç, teklifin birçok maddesinin doğrudan ilgili ihtisas komisyonlarında görüşülmeden Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulmasını eleştirdi. Genç, “Yükseköğretim düzenlemeleri Millî Eğitim Komisyonu’nda, TSK ile ilgili düzenlemeler Milli Savunma Komisyonu’nda, yerel yönetim değişiklikleri İçişleri Komisyonu’nda görüşülmelidir. Bu usulsüzlük, Meclis'in denetim gücünü işlevsiz hale getiriyor” dedi.
“Anayasa Mahkemesi kararlarına siyasi misilleme”
Genç, Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce iptal edilen hükümlerin neredeyse aynı haliyle tekrar Meclis gündemine taşındığını belirtti. Bu durumu “hukukun üstünlüğü değil, gücün hukuku anlayışı” olarak nitelendiren Genç, iktidarın bu hamlesini “anayasal yargıya karşı siyasi misilleme” olarak değerlendirdi.
“Cumhurbaşkanına ordu içinde ‘kadro mühendisliği’ yetkisi veriliyor”
Torba teklifin 3. maddesi kapsamında, Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda yapılan değişikliğe dikkat çeken Genç, Cumhurbaşkanı’na subayların barış dönemindeki rütbe bekleme sürelerini belirleme yetkisi verilmesinin, liyakat sistemine darbe vuracağını savundu.
“Bu maddeyle Cumhurbaşkanı, hiçbir gerekçe göstermeksizin bir subayın terfi süresini 25 yıla kadar uzatabilecek yetkiye sahip olacak. Böyle bir yetkiyle liyakat değil sadakat esas alınır; ordu içi dengeler bozulur, kurum içi güven sarsılır” ifadelerini kullanan Genç, söz konusu düzenlemenin Anayasa’nın 128. maddesine aykırı olduğunu vurguladı.
“Yasama tekniği hiçe sayılıyor, kurumlar bypass ediliyor”
Teklifte yer alan KİT’lerin Sayıştay denetiminden çıkarılması, rektör atamalarının tamamen Cumhurbaşkanı’na bırakılması ve kamu tüzel kişiliklerinin Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulup kaldırılması gibi hükümlerin, devletin kurumsal yapısını zayıflattığını ifade eden Genç, torba kanunların “merkezileşme tasarımı”na dönüştüğünü söyledi.
“Bu Meclis yürütmenin kararlarını onaylayan bir yer değildir”
Genç, iktidarın 4, 9 ve 10. maddeleri tekliften çekme kararını olumlu bir adım olarak değerlendirirken, 3. maddenin hâlâ ciddi sakıncalar taşıdığını belirtti. “Eğer Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği her düzenleme tekrar Meclis’e getirilecekse, bu mahkeme kararlarının ne anlamı kalır?” diyerek yasama organının yürütmenin onay makamına dönüşmesine tepki gösterdi.
“Anayasa’yı tanımayan yürütmeye Meclis eliyle hukuk üretilemez”
Konuşmasının sonunda, CHP olarak torba kanunun getirdiği merkeziyetçi ve hukuk dışı anlayışa karşı olduklarını ifade eden Genç, şu sözlerle uyarıda bulundu:
“Cumhuriyet Halk Partisi olarak, anayasal denetimi hiçe sayan, Meclis’in yasa yapma iradesini bypass eden ve kurumları kişilere indirgemeyi hedefleyen bu anlayışa karşıyız. Devlet, sadakatle değil liyakatle yönetilir. Ordu, biatla değil hukukla yürür. Ve unutulmamalıdır, Anayasa’yı tanımayan bir yürütmeye, Meclis eliyle hukuk üretilemez.”
Yorumlar
Kalan Karakter: