İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açıklanan gerekçeli kararda, Altaylı’nın ifadelerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın suikasta uğrayabileceği ya da öldürülebileceği yönünde tehdit içerdiği ve bu sözlerin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtildi.
Altaylı hakkında, 20 Haziran’da YouTube kanalında yaptığı yayın nedeniyle soruşturma başlatılmış, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Temmuz ayında hazırlanan iddianamede “Cumhurbaşkanını tehdit” suçundan 5 yıldan az olmamak üzere hapis cezası talep edilmişti. 26 Kasım’da görülen karar duruşmasında Altaylı, söz konusu suçtan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmış ve tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.
“Suikast tehdidi içeriyor” değerlendirmesi
Gerekçeli kararda, Altaylı’nın yayınında kullandığı ifadelerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın suikasta uğrayabileceği veya öldürülebileceği yönünde tehdit içerdiği vurgulandı. Bu sözlerin, şiddeti çağrıştıran ve teşvik eden nitelikte olduğu kaydedildi.
“Düşünce ve basın özgürlüğü kapsamında değil”
Mahkeme kararında, söz konusu videonun YouTube üzerinden herkese açık şekilde paylaşıldığı, kanalın 1 milyondan fazla aboneye sahip olduğu ve videonun yüzbinlerce kez izlendiği belirtildi. Altaylı’nın söylemlerinin; nefret, düşmanlık ve şiddet oluşturmaya yönelik ifadeler kapsamında kaldığı, bu nedenle basın ve ifade özgürlüğü sınırlarını aştığı ifade edildi.
Ceza gerekçesi ayrıntılı şekilde açıklandı
Gerekçeli kararda, Altaylı’nın “Cumhurbaşkanına yönelik tehdit” suçundan önce 1 yıl hapis cezasıyla cezalandırıldığı, eylemin niteliği nedeniyle cezanın 1 yıl 6 aya çıkarıldığı, ardından Türk Ceza Kanunu’nun 310/2 maddesi uyarınca cezanın 5 yıldan az olamayacağı gerekçesiyle 5 yıl hapis cezası verildiği aktarıldı. Sanığın geleceği üzerindeki etkiler dikkate alınarak takdiri indirim uygulanması sonucu cezanın 4 yıl 2 aya düşürüldüğü belirtildi. Ayrıca gözaltı ve tutuklulukta geçen sürelerin cezadan mahsup edilmesine karar verildi.
Tutukluluk hali devam edecek
Mahkeme, verilen cezanın miktarı ve sanığın kaçma şüphesinin bulunması nedeniyle adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağına hükmetti. Bu gerekçeyle tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Yorumlar
Kalan Karakter: