Milyonlarca çalışanın merakla beklediği 2026 asgari ücret zammı için en güçlü senaryoyu açıklayan Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, katıldığı bir tv programında "Kuvvetle muhtemel, ana senaryo geçen sene ile aynı olacak" dedi. Eryılmaz, beklenen enflasyon üzerinden yapılacak hesapla zammın yüzde 23 ila 25 arasında kalacağını belirtti.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanmasına sayılı günler kala, maaş zammı senaryoları da ekonomi gündeminin ilk sırasına yerleşti. Milyonlarca çalışanın ve emeklinin kaderini belirleyecek zam oranıyla ilgili en net tahminlerden biri Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz'dan geldi.
SZC TV canlı yayınına konuk olan Eryılmaz, zammın "gerçekleşen" değil, "beklenen" enflasyon üzerinden hesaplanacağını vurgulayarak, bunun da rakamları sınırlı tutacağını ifade etti.
ASGARİ ÜCRETTE ANA SENARYO 'GEÇEN SENE GİBİ' OLACAK
Hükümetin enflasyonla mücadele programı kapsamında, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Merkez Bankası'nın hedeflerinin baz alınacağını belirten Eryılmaz, hesabı şu şekilde detaylandırdı:
"Geçen sene Merkez Bankası'nın tahmin bandının üst sınırı yüzde 26'ydı. Üzerine yüzde 4'lük bir refah payı eklendi ve yüzde 30'luk bir zam gördük. Bu yıl da aynı senaryo olacak. 2026 yılı için Merkez Bankası'nın hedefi (üst bant) yüzde 19. Bunun üzerine yine yüzde 4-5'lik bir refah payı konularak deklare edilecektir."
Bu hesaba göre net bir beklenti paylaşan Eryılmaz, "Ezcümle, benim beklentim yüzde 23 minimum, yüzde 25 maksimum arası bir rakam olabileceği yönünde," dedi.
Yüzde 23 zam olması durumunda: Net asgari ücret 27.187 TL'ye çıkıyor.
Yüzde 25-26 aralığında olması durumunda: Net asgari ücret 27.630 TL civarında oluyor.
"SABİT GELİRLİ EZİLİYOR, REEL SEKTÖR AYNI FEDAKARLIĞI YAPMIYOR"
Sunucu Simge Fıstıkoğlu'nun "Bu, milyonlarca çalışan için pek iyi bir haber değil" yorumu üzerine Doç. Dr. Eryılmaz, enflasyonla mücadelede yükün adil dağıtılmadığına dikkat çekti.
Eryılmaz, "En çok zorlanan kesim sabit gelirli, asgari ücretli ve emekli oluyor" diyerek şu çarpıcı tespiti yaptı:
"Enflasyonla mücadelede tüm tarafların elini taşın altına koyması lazım. Ancak reel sektöre bakıyoruz; ücretlere 'beklenen enflasyona' göre zam istiyor ama kendi ürünlerine fiyat belirlerken 'gerçekleşen enflasyonun' bile üzerinde zam yapıyor. Burada bir haksızlık oluşuyor. Kamu tarafı da yönetilen fiyatları (vergiler, harçlar) gerçekleşen enflasyona göre artırıyor. Toplumsal bir barış ve uzlaşı için dar gelirli kesimin önceliklendirilmesi gerekir."
Menemen artık lüks! Maliyeti 8 kat arttı, asgari ücretli 10 ayda 1.101 tabak menemen kaybetti.
ALTIN FİYATLARINDA 'OYALANMA' DÖNEMİ
Programda altın fiyatlarına da değinen Filiz Eryılmaz, geçtiğimiz hafta yaşanan "anormal" yükselişin (ABD hükümetinin açılmasına rağmen altının yükselmesi) yatırımcının "Fed aralıkta faiz indirecek" beklentisinden kaynaklandığını belirtti. Ancak dün 3 Fed yetkilisinin "indirim olmayabilir" açıklamasıyla piyasanın terse döndüğünü ve altında sert satış geldiğini söyledi.
Yorumlar
Kalan Karakter: