Obsesif kompulsif bozukluk günlük hayatı etkileyen önemli bir ruhsal hastalık türüdür. Bu hastalıkta takıntılı düşünceler insan hayatının akışını olumsuz olarak etkiler. Rahatsızlığın görüldüğü kişilerde kendini tekrarlayan zihinsel eylemler fark edilir. Kompulsiyon davranışlarının olumsuzluklar ile bir araya gelmesi hastalığın oluşmasında temel bir etkendir.
Bu hastalığa sahip kişilerde çeşitli takıntılar, düşünceler ve dürtüler fark edilir. Ancak bu etkenler kişinin isteği dışında oluşur. Obsesif kompulsif bozukluk belirtilerinden en sık rastlanılanları şu şekildedir:
- Aşırı tedirginlik hali
- Simetri takıntısı, her şeyin kusursuz görünmesinin isteği
- Başkasına zarar verecekmiş hissine kapılma
- Pislik ve bakteri bulaşacak korkusu sebebiyle hiçbir şekilde temasta bulunmama
- Rezil olma, hata yapma gibi korkulara sahip olma
- Normalin dışında takıntılara sahip olma
- Eşyaların çalışılabilirliğini sürekli kontrol etme ve bir iş yaparken sürekli sayı sayma
- Eşyaların ya da herhangi bir nesnenin düzen içerisinde durmasını isteme
- Tekrarlayan el yıkama ve bakteri korkusuyla sürekli duş alınması
- Aynı cümleleri tekrarlama
- İnsanlara karşı aşırı güven duyma ihtiyacı
Takıntılı düşünce hali ve çeşitli dürtüler obsesif kompulsif bozukluk hastalığını oluşturur. Kişiler bu hastalığa dair kendini rahatlatmak istese de elinde olmadan çeşitli dürtüler ortaya çıkarır. Genel olarak 20’li yaşlarda ortaya çıkan bu hastalık toplum son yıllarda daha da yaygınlaşmıştır. Erkeklere oranla kadınlarda daha yaygın olarak görülmektedir. Çocukluktan başlayıp yaşlılığa kadar her yaşta insanda bu ruhsal hastalığa dair teşhis koymak mümkündür.
Zihinsel aktivite bozukluğu olan obsesif kompulsif, sebep olduğu yineleyici davranışlar sebebiyle dışarıdan kolayca fark edilebilir. İlk evrelerinde kolay tedavi edilebilir olduğu için fark edilme ihtimali çok düşüktür. Ancak ilerleyen evrelerde bu ruhsal hastalık kişilerin insanlarla olan ilişkilerini engelleyecektir. Hastalığın oluşmasında çevresel faktörler etkili olabilir. Ancak bunun dışında biyolojik faktörlerde bu rahatsızlığın oluşmasında etkilidir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Belirtileri Nelerdir?Obsesif kompulsif belirtileri her hastada yaygın olarak görülmektedir. Ancak hastalarda evrenin durumuna göre farklı belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalığa dair rastlanan en sık belirtiler şu şekildedir:
- Aşırı temizlik takıntısı, kirlenme korkusu ve sürekli el yıkama
- Kendisinin veya çevresindeki insanların zarar görmesi gibi tedirginlikler yaşama
- Sürekli olarak aynı kelimeyi veya duayı tekrarlamak
- Önceden kontrol ettiği şeyleri tekrar kontrol etme ihtiyacı duymak
- Başkasının dokunduğu herhangi bir nesne ile temasta bulunamamak
- Eşyaların bir düzen içerisinde bulunmasını istemek ve tekrar tekrar saymak
- Herhangi bir birey ile el temasında bulunmama isteği ve el sıkışmaktan korkmak
- Değersiz olan nesneleri toplamak ve biriktirmek
- Yapılması gereken işleri sıraya koyarak yapmak
- Rahatsız edici görüntüleri unutamamak ve o görüntülere takıntılı kalmak
Obsesif kompulsif bozukluk nedenleri hakkında net bir bilgi vermek mümkün değildir. Çünkü bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında çeşitli faktörler etkili olmaktadır. Genellikle çevresel ve biyolojik faktörler obsesif kompulsif bozukluğunu ortaya çıkarmaktadır. Çevrede meydana gelen stres hastalığın ortaya çıkmasını tetikleyecektir. Bunun dışında yaşanan travmalar veya yaşamı olumsuz etkileyen köklü değişiklikler obsesif bozukluğa sebep olabilmektedir.
Biyolojik faktörler arasında ise beyin fonksiyonları bu rahatsızlığı büyük oranda tetiklemektedir. Nöronların bilgi alışverişinde yardımcı olan nörotransimitterler seratoninin düşmesine sebep olabilir. Bunun sonucunda ise obsesif kompulsif bozukluk rahatsızlığı meydana gelmiş olacaktır. Bunun dışında streptokok bakterisinin oluşturduğu enfeksiyon da bu kompulsifin oluşmasında etkili olmaktadır. Bu rahatsızlığa dair en uygun tedavi yöntemlerini ise psikiyatristler belirleyecektir.
Yorumlar
Kalan Karakter: