Cumhurbaşkanı Erdoğan, TCG Anadolu Gemisi Teslim Töreni ve Yeni MİLGEM Fırkateynleri Sac Kesme Töreni’nde konuştu.
Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"TCG Anadolu gemimizi burada hizmete alıyoruz. Gururluyuz. Ülkemizin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu gemimizi kahraman ordumuza hayırlı olmasını diliyorum. Bu bizim için yeterli değil. Şimdi ikinci etabımız bu uçak gemimizin tamını inşa etmek. Onun da görüşmelerini birçok ülkeyle yaptık.
"SİHA araçlarının iniş kalkış yapabildiği dünyadaki ilk gemi"
Mavi Vatan'a kazandıracağımız 3 yeni fırkateynimizin sac kesme törenini bugün gerçekleştiriyoruz. Hizmete aldığımız TCG Anadolu en büyük helikopterler ile insansız SİHA araçlarının iniş kalkış yapabildiği dünyadaki ilk gemidir.
"Tam teşekküllü hastane ve ameliyathane yer alıyor"
Ayrıca taşıdığı zırhlı tanklar sayesinde dünyanın her köşesinde askeri operasyon yapabilmemize imkan sağlayacak. Gemide yer alan silah sistemleri, lazer ikaz sistemi, radarlar yerli ve milli savunma sanayimiz tarafından geliştirildi. Bu gemide tam teşekküllü hastane ve ameliyathane yer alıyor.
"Bize bir İHA'yı bile vermediler"
Türk savunma sanayii son 20 yılda bir devrim gerçekleştirdi. Savunma sanayimizin güçlenen Türkiye'nin yükselen yıldızı olması kolay olmadı. Hedefimizi tam bağımsız savunma sanayii olarak belirledik. Hatırlarsanız bize o dönemde bir İHA'yı bile vermediler. Başka yerden temin ettiğimiz İHA'yı da uzun süre kullanmamıza fırsat tanımadılar.
Dünyada oyun değiştiren bir ülke haline geleceğiz. Savunma Sanayi bütçemizi 75 milyar dolara yükseltiyoruz.
"Milletime buradan bir haberi de duyurmak istiyorum..."
Milletime buradan bir haberi de duyurmak istiyorum. TCG Anadolu'yu buradan Sirkeci'ye çekeceğiz. TCG Anadolu gemimizi milletimize açacağız. İstiyoruz ki milletimiz TCG Anadolu gemimizi dolaşsın. Sadece biz gururlanmayalım. Milletçe de TCG Anadolu gemimizle gururlanma imkanını halkımıza verelim.
Milli SİHA'lara üs olacak
TCG Anadolu, üzerine iniş-kalkış yapacak SİHA'larla dünyanın "ilk SİHA gemisi" olacak. Bunun için de Baykar tarafından kanatları katlanabilen Bayraktar TB3 SİHA geliştiriliyor. Ayrıca gemiye yine Baykar tarafından geliştirilen muharip insansız uçak sistemi Bayraktar KIZILELMA ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen HÜRJET Hafif Taarruz Uçağı'nın iniş-kalkış yapabilmesi için çeşitli çalışmalar devam ediyor.
TCG Anadolu; Ege, Akdeniz ve Karadeniz'de asgari 1 tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek kapasitede bulunuyor.
Gemideki silah sistemleri, savaş yönetim sistemi, elektronik harp sistemleri, kızılötesi arama ve takip sistemi, elektro-optik arama sistemi, lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, radarlar, muhabere sistemleri, seyir sistemleri, bilgi dağıtım sistemleri yerli ve milli imkanlarla geliştirildi.
Gemi, gerektiğinde, doğal afet yardım görevleri çerçevesinde de kullanılabilecek. Bünyesinde yer alan tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkanları sayesinde doğal afet yardımı, insani yardım ve mülteci tahliye harekatlarında tıbbi destek sunabilecek.
Beraberinde 94 araç taşıyabilecek
TCG Anadolu, 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe sahip bulunuyor. Tam yük deplasmanı en fazla 27 bin 436 ton olan gemi, bu haliyle en az 20,5 knot azami sürat ve 16 knot ekonomik süratle görev yapabiliyor.
Ekonomik sürati ile tam yükte en az 9 bin deniz mili seyir siasına sahip TCG Anadolu'nun içindeki su alabilen havuza her biri 1 tank taşıyan 4 mekanize çıkarma gemisi girebiliyor.
Gemi, araç güvertelerinde 13 tank, 27 zırhlı amfibi hücum aracı (ZAHA), 6 zırhlı personel taşıyıcı, 33 muhtelif araç, 15 römork olmak üzere toplamda 94 araç taşıyabiliyor.
Geminin uçuş güvertesinde 10 helikopter veya 11 adet SİHA konuşlandırılabilecek, hangarda ise 19 helikopter veya 30 SİHA taşınabilecek. Gemi, 1223 personele ev sahipliği yapacak.
Gemide, tam teşekküllü hastane imkanı ve 2 ameliyathane de bulunuyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: